⚡⚡לא יכולנו שלא להתייחס לחדשות המרעישות לפיהן התקן הישראלי לבנייה ירוקה יהפוך למחייב בסוף שנת 2021 (!!) ולכן בחרנו למקד את הזרקור על תחום הבנייה הירוקה שעומד להפוך לחלק בלתי נפרד מענף הבנייה הישראלי.⚡⚡
למה לבנות ירוק?♻️
התקן הישראלי לבנייה ירוקה (ת"י 5281), הוא תקן הכולל את כל תחומי הבנייה- מבחירת החומרים ועד לשלבי התכנון והביצוע בשטח כשמטרתו היא לצמצם את ההשפעות השליליות של תהליך הבנייה על איכות הסביבה, הן בשלבי הבנייה עצמה והן בסיומו של המבנה.
איך התקן ישתלב בפרויקטי הבנייה בישראל?
הרעיון הוא צבירת נקודות (= על בחירת חומרים/ תהליכים/ תכנון אנרגטי נכון ועוד) עד לקבלת התו. מבנה יכול לקבל דירוג החל מכוכב אחד (שמהווה הבסיסי ביותר והחל מסוף שנת 2021 גם מנדטורי) ועד לחמישה כוכבים - הדירוג המצטיין 🌟.
*בניגוד לדעה הרווחת, תקני הבנייה הירוקה בישראלים קיימים כבר כ-15 שנים ואף מזכים בהטבות מסוימות את החברות שבחרו להשתמש בהן אך עד עתה התקן לא היה מחייב, והתוצאה הייתה שרק כ-1,000 בניינים נבנו לפיו.
איך צוברים נקודות? 🎯
התקן מחולק ל-9 קטגוריות שבוחנות האם המבנה "ירוק" בתחומים שונים. הקטגוריות בהן נבחנים הינן- אנרגיה, קרקע, מים, חומרים, בריאות, פסולת, תחבורה, ניהול וגם חדשנות.
בכל קטגוריה ישנם מס' סעיפים המתייחסים לתחום ומזכים בנקודות. כך למשל בקטגוריית האנרגיה יתייחסו לתחום של הפקת אנרגיה ממקורות טבעיים, ניצול תאורה, כיוון השמש (מוכר גם כהתייעלות אנרגטית). בקטגוריה של חומרים יתייחסו לבדיקה של מוצרים ממוחזרים וגם בחירה חומרי הגלם וכן הלאה.
בשורה תחתונה,
בנייה ירוקה מקדמת סביבה נוחה ובריאה יותר למחייה, לעבודה וגם ללימודים, תוך חיסכון באנרגיה, מים, חומרים ושמירה על המשאבים הטבעיים המתכלים ואיכות הסביבה.
הבנייה הירוקה מתייחסת להיבטים השונים של תכנון ופיתוח המבנה, כך שכבר משלב התכנון ובחירת החומרים ייבחרו חומרים שאינם פולטים מזהמים או קרינה לאוויר. בשלב תכנון המבנה תהיה התחשבות בכיוון השמש והצל על הבניין, מחזור הפסולת, תכנון מסלולי תחבורה בטוחים בקרבת המבנה. בנוסף, הדירוג הירוק של הבניין משמעותי גם לאחר סיום הפרויקט ומסירה – צמצום פליטת פחמן, חיסכון בעלויות חימום/ קירור המבנה, אף חשיבה על מערכות אנרגיה מתחדשת (למשל מערכת סולארית על גגות המבנה, מערכות מחזור מים, מערכות אנרגיית רוח ועוד).