יום חמישי הגיע! והפעם במקום לשים זרקור על תפקיד ספציפי החלטנו לשים זרקור על תחום חדש ומתפתח שעתיד לפתור המון בעיות בירוקרטיות בענף הבנייה ולקצר משמעותית את אורח חיי הפרויקט עד למסירתו! 💚⚡
⚡⚡והשבוע קבלו את - שיטת BIM ⚡⚡
עם יד על הלב, כמה פעמים יצא לכם לשמוע במשרד או באתר על שיטת BIM? או כמה שכולם מפארים אותה? כמה פעמים אמרתם לעצמכם שאתם חייבים לקרוא ולהבין מה זה אומר?
אז יום המזל שלכם הגיע! (בינינו, הוא מגיע כל שבוע!), הפעם אנחנו הולכים לחשוף אתכם אל השיטה הכי מבוקשת וחדשנית בכל ענף הבניין, תחזיקו חזק! אנחנו טסים לעתיד 🚀🪐
בואו נתחיל מההתחלה, Building Information Modeling (=או בקיצור BIM) היא שיטת ניהול ותכנון הבנייה החל משלבי התכנון הראשוני כמודל תלת מימדי ורב רבדי. מטרתה העיקרית והבולטת היא ייעול תהליך הפרויקט- הן בשלבי התכנון הראשוניים, דרך שלב הביצוע ועד למסירת הפרויקט.
שיטת הבימ משפרת את איכות ומהירות התכנון והביצוע ויש לה יתרונות רבים, הבולטים שבהם:
1. קשר ישיר בין כלל היועצים השותפים ליצירת תכנית הבנייה המלאה. כלל התכניות של היועצים מועלות לענן משותף – קבלת עדכונים ושינויים בזמן אמת על תכנית הפעולה. 👨🏽🤝👨🏻
2. ייעול עבודתו של הקונסטרוקטור – כמו שהבנו משבוע שעבר, עבודה איכותית ונכונה של הקונסטרוקטור שומרת על חיי אדם! תכנת רויט, ובה שיטת הבימ מבצעת עבור הקונסטרוקטור חישובים הנדסיים (חוזק,גמישות, הולכה, משקל ועוד) מדויקים, ומונעת מצב של טעות אנוש/ התנגשות בין מתכננים שונים. 🖥️
3. יצירת כתבי הכמויות, תמחור הפרויקט, תכניות היתרי הבנייה ומסמכים נוספים באופן אוטמטי ומתעדכן דרך תכנת ניהול הפרויקט. 🧮
4. מידול תכניות דו מימדיות לתכנית משולבת תלת מימדית – מאפשרת לעלות על בעיות ושינויים נדרשים עוד בשלבי התכנון הראשוניים ולמנוע אותם. 🏡
וקצת יותר לעומק:
שיטת בימ הוא שיטה שמתאפשרת באמצעות תכנת התכנון המתקדמת (שהולכת ותופסת תאוצה בכלל השוק)- Revit. התוכנה מאפשר לייצר מודלים תלת מימדיים לתכנית הבנייה כך שבעת שלבי התכנון הראשוני ניתן לדמות כמעט במדויק איך יראה הפרויקט הגמור. מידול של הפרויקט בתלת מימד מאפשר לקבל מידע יותר מדויק, להסיק מסקנות, להתקל בבעיות שעולות ולמנוע אותן טרם תחילת הבנייה ובכך לייצר תהליך אפקטיבי, חסכוני ומהיר יותר.
חידוש נוסף שמודל הבימ מציע הוא ממשק עבודה משותף ואחד עבור כלל היוצעים בפרויקט – החל מיזם/ מזמין, דרך חברת ניהול פיקוח, יועצי נגישות, אקוסטיקה, קונסטרוקטור, אדריכל ועד ליועצי מיזוג אוויר וחשמל – כולם עובדים משלב 0 על אותה תכנית, מתעדכנים בפידבקים ושינויים בזמן אמת ובכך מייעלים את תהליך יצירת התכנית וכן את תהליך השלמתה בשלבי הביצוע (בשונה מהמצב כיום בו כל יועץ עובד על תכנית דו מימדית משלו).
בנוסף, מודל הBIM מאפשר להגיע לתובנות משמעותיות כמו התנגשויות בין אלמנטים, לבצע חישובי כמויות בקלות ובצורה אוטומטית, חישובים הנדסיים, בחינת לוחות הזמנים, מודלים להצפת בעיות עתידיות וגם סימולציות לבחינת עלויות! כל אלו, משפרים את הדיוק, הבקיאות והנתונים טרם היציאה לשטח!
עד היום תהליך התכנון והביצוע של הפרויקט היו נפרדים, בשלבי התכנון היו משרטטים ומתכננים את הפרויקט בצורה דו-מימדית ולאחר מכן, בשלבי הביצוע ממירים לצורה תלת מימדית בשטח (זו אחת הסיבות העיקריות לעיכובים וטעויות באתרים). תכנון המבנה מלכתחילה בצורה תלת מימדית מצמצם את מרחב הטעויות האפשרויות, מתריע על תקלות ובכך מאפשר לבצע שינויים תוך התהליך בצורה דינאמית.
🏆טיפ של אלופים🏆 – שיטת בימ מושתת במלואה על תכנת רויט! ולכן אם מעניין אתכם להיות מאסטרים בבימ הדרך לשם מתחילה בלימוד והיכרות מעמיקה עם תכנת התכנון התלת מימדית – Revit.
🏆טיפ של אלופים 2 🏆– שואפים להשתתף בפרויקטים מורכבים ומשמעותיים, בהיקפים הנדסיים או כספיים גדולים? לגמרי שווה להתמחות ולהכיר את שיטת בימ. כבר כיום ולאור היתרונות שפרסנו בפניכם קודם לכן רוב הפרויקטים המשמעותיים בענף הבניין (העולמי!) מתכוננים ומבוצעים בשיטה זו, ואם אתם שואלים אותנו? זה רק ילך ויתגבר.